Sunday, April 22, 2012

(Foto diambil daripada album Ctfand Kahar)

Sudah lama saya tidak update blog saya ini. Dulu niat di hati mahu delete blog ini. Di atas beberapa sebab-sebab tertentu. Tetapi rasa sayang. Rasa mahu biarkan saja. Buat tatapan sendiri. Sehinggalah hari ini saya mahu menulis lagi..

Hari ini saya berasa sangat sedih. Saya menangis. Sedih dengan keadaan anak seorang teman rapat saya semasa di sekolah menengah dahulu. Kali terakir berjumpa dia setahun lebih yang lalu semasa dia melahirkan anakanda Yanie di HKL. Dan selepas itu kami tidak pernah berjumpa lagi..Hari Jumaat saya lihat status di FB dia. Rasa cemas kerana Yanie muntah-muntah non stop. Malamnya saya bertambah berdebar apabila status terbarunya mengatakan Yanie sudah dimasukkan ke ICU! MasyaAllah! Ini mesti serius..

Hari ini (Sabtu, 21 April 2012) saya sms dia. Bertanyakan apa sebenarnya yang berlaku. Mula-mula doktor mengatakan ianya jangkitan pneumonia. *Lega sikit rasa di hati* Tetapi kemudian dia sms mengatakan doktor akan melakukan brain scanning. Ya Allah. Saya sudah berfikir yang bukan-bukan. Mungkinkah Yanie terjatuh di taska dan sebab itulah dia muntah-muntah? Tetapi itu bukan sebabnya. Sahabat saya mengatakan doktor melakukan brain scanning kerana Yanie sudah tidak boleh mengawal pernafasan dan kencingnya sendiri. Dan peluang cuma ada 50-50. Akhirnya doktor mengesahkan yang Yanie mempunyai brain tumor yang berukuran 4cm x 2cm. Ya Allah! :(

Petang selepas Zuhur saya terus pergi ke KPJ Tawakal Hospital bersama suami dan anak-anak. Saya tahu dia pasti memerlukan sokongan daripada sahabat-sahabatnya. Lebih-lebih lagi keluarga berada jauh di Sabah.

Apabila saya tiba di ICU, saya terus memeluk sahabat saya ini. Dan tidak semena-mena air mata saya mengalir dengan lajunya. Kami menangis bersama-sama. Saya tahu dia sedih. Saya juga ibu seperti dia. Hanya Allah sahaja yang tahu perasaan saya semasa itu. Saya peluk dia erat-erat. Kalau boleh saya mahu dia berasa lega sedikit dengan mengetahui teman-temannya juga merasai apa yang dia rasa. Kasihan sahabat saya ini..

Apabila keadaan menjadi sedikit tenang, saya bertanyakan khabar Yanie. Yanie masih di dalam ICU dan keadaannya sangat tidak stabil. Mengikut kata doktor peluangnya untuk hidup sangat tipis sekali. Sahabat saya berbisik pada saya, dia redha sekiranya Yanie pergi dahulu. Dia tidak mahu Yanie terseksa lama. Ya Allah.. Tabahnya sahabat saya ini.

Dia masih mampu tersenyum. Dan wajahnya ceria tatkala melihat anak-anak dara saya. Dia mengusap-usap kepala anak-anak saya sambil mengatakan yang Yanie tidak sempat untuk bermain dengan anak-anak saya ini. MasyaAllah.. Saya menangis di dalam hati. Hanya Allah yang tahu perasaan saya di saat itu..

Dia bercerita lagi mengenai Yanie. Sebelum ini Yanie langsung tidak menunjukkan tanda-tanda brain tumor. Dia adalah anak gadis yang sangat ceria dan aktif. Dia tiada masalah pertuturan. Bahkan dia juga kelihatan sangat sihat. Dan sahabat saya mengatakan dia berasa sangat-sangat bangga dapat memiliki Yanie walaupun mungkin dipinjamkan Allah tidak sampai 2 tahun. Dan sahabat saya mengatakan yang dia sangat puas hati kerana dia berjaya menyusukan Yanie dengan susu ibu (yang tidak dapat dia lakukan semasa anak yang pertama). Saya menangis lagi di dalam hati. Dan mata saya juga berkaca-kaca berusaha menahan sebak. Tetapi dia tetap tersenyum..

Sahabat saya ini memang tabah. Sejak zaman sekolah lagi. Dia selalu kelihatan tenang dan matang. Tapi dalam hatinya tiada siapa yang dapat menjangka. Hanya Dia sahaja yang Maha Tahu..

Sahabat saya memberitahu saya yang sedari dulu lagi dia merasakan yang Yanie tidak akan hidup lama bersama mereka. Kerana itulah dia selalu mengambil gambar dan video Yanie. Dia mahu menyimpan sebanyak mungkin memori bersama-sama anak kecil itu. Saya cuma menganggukkan kepala. Naluri ibu kebiasaannya benar.. Namun saya tahu, dia pasti mahu mengharapkan lebih daripada itu..

Saya beredar seketika untuk membawa anak saya ke washroon. Apabila saya kembali sahabat saya baru sahaja masuk ke dalam ICU. Saya menunggu dengan sabar. Beberapa ketika kemudian dia keluar bersama suaminya. Dia berjalan dengan tenang walaupun wajahnya masih mendung. Tetapi suami yang berada di sisinya terus menangis dan dengan suara yang terketar-ketar mengizinkan kami untuk masuk melawat anaknya. MasyaAllah! Sekuat-kuat lelaki, hatinya masih lembut. Dan kasih ayah membawa ke syurga. Lantas saya cepat-cepat alihkan pandangan ke tempat lain. Suami saya juga saya lihat sudah berubah riak wajahnya. Mungkin dia juga berasa sedih dengan keadaan itu..

(Foto diambil daripada FB Ctfand Kahar)

Saya berpeluang masuk melawat Yanie di dalam ICU. Melihat wajahnya yang sangat tenang membuatkan air mata saya menitik lagi. Badannya penuh dengan wayar. Dadanya beralun tenang. Saya menangis lagi. Bayi dalam kandungan saya juga bergerak-gerak. Mungkin dia turut merasai kesedihan yang sedang saya alami. Yanie juga adakalanya seolah-olah bergerak perlahan. Dalam hati saya berkata-kata.. "Seandainya kematian itu lebih baik untuknya dan untuk ibu bapanya, maka Engkau matikanlah dia dengan tenang.. Dan seandainya kehidupan itu lebih baik padanya, maka Engkau panjangkanlah umur anak kecil ini ya Allah.." Dan air mata saya mengalir lagi..

Selepas saya keluar dari ICU, niat di hati terus mahu balik ke rumah. Saya bersalaman dan memeluk sahabat saya sekali lagi. Tetapi sekali lagi kami menangis bersama-sama. Ya Allah.. Kau berikanlah kesabaran dan kekuatan kepada sahabatku ini. Semoga dia terus tabah dan kuat seperti apa yang dia pamerkan di luarannya. Allah pasti tidak akan membebankan umatnya dengan satu-satu ujian yang tidak mungkin dapat dipikul oleh hamba-hambaNya. Dan saya berpesan pada dia, dia adalah insan istimewa yang dipilih oleh Allah untuk menghadapi ujian sekuat itu. Sangat istimewa menerima perhatian sebesar itu daripada Tuhan Yang Maha Agung. Dia cuma tersenyum dan berkata pada saya.. Saya adalah sebahagian daripada memori bersama Yanie kerana saya salah seorang yang menyokong dia menyusukan Yanie dengan susu ibu.. Ya Allah.. Sedih sungguh saya mendengar kata-kata sahabat saya itu..

(Si kecil Aryan selepas melalui pembedahan)


(Alhamdulillah Aryan membesar menjadi anak yang sihat dan aktif)

Saya pulang dengan hati yang berat.. Beberapa tahun yang lepas seorang sahabat saya juga pernah mengalami situasi yang sama (saat getir apabila anak yang baru dilahirkannya dikatakan oleh doktor tidak akan mungkin berjaya hidup lama di atas sebab penyakit jantung yang dialaminya). Tapi sahabat saya ini sangat tabah. Anak kecilnya yang bernama Aryan juga sangat kuat. Alhamdulillah berkat doa dan kesungguhan doa tanpa hijab sahabat saya ini Aryan sihat dan membesar menjadi anak yang sangat sihat sehingga kini. Allah is the Greatest! Sesuatu yang dirasakan sangat mustahil oleh manusia adalah sesuatu yang sangat mudah untuk diubah di sisi Allah..

Pada sahabat-sahabat yang membaca kisah ini saya mohon sangat-sangat untuk mendoakan kesejahteraan Yanie.. Semoga ada keajaiban untuknya.. Semoga Allah mengurniakan yang terbaik buat sahabat saya, suaminya, anak sulungnya (Kimi), dan anakanda istimewa (Yanie).. Allah lah sebaik-baik sandaran dan tempat memohon..


5 Luahan Perasaan Kawan2ku:

Aya Chalo said...

Sedihnya... Harap2 ada keajaiban berlaku. Semoga adik yanie kuat menempuh penyakitnya, buat kak Fand dan suami, semoga tabah dengan ujian Allah...

Maygawati MJ said...

Sedihnya ..semoga adik Yanie sihat kembali ..ibu dan ayah Yanie semoga tabah dengan dugaan ini.

YaYaNsMuM a.k.a YM said...

Sedihnya Leen...aku tahu betul mcmana rasanya.Hidup kita nih, kadang2 diluar jangkaan.semoga kita semua tabah menghadapi apapun...amin.. :(

Honey Cassandra said...

Sedih nya.. tkaziah kepada keluarga Yanie. Semoga tabah hati. :(

ctfand said...

terima kasih di atas entri ini lin.. masih terasa kepedihan mengharungi saat itu walau setahun sudah berlalu...

Tentang Saya

My Photo
Lin Chalo
Bandar Tun Hussein Onn, Selangor, Malaysia
♥ Wanita biasa-biasa yang mahu menjadi isteri yang hebat di sisi suaminya ♥ Ibu biasa-biasa yang mahu menjadi mama yang hebat di mata anak-anaknya ♥ Insan yang sangat biasa-biasa yang menginginkan orang lain mendapat manfaat daripadanya ♥ Mengharapkan supaya Allah memandangnya dengan penuh rahmat dan kasih sayang ♥ Sangat menyokong penyusuan susu ibu sepenuhnya ♥ || Tanpa prejudis ||
View my complete profile

I Heart Breastfeeding

Generated image

Me on FacebookKisah Famili

Sahabat KiM

Sahabat Sweet 17

Followers

Cari Makan

Inspirasi & Motivasi

Saya Mahu Jadi Top Chef

Sahabat

Sahabat WAHM & SAHM

Sahabat Maya