Sunday, November 30, 2008
Mlm ini adalah mlm mak okehhh.. Muahahaha!! Nak tahu kenape? Sebabnye.. mlm ni je aku ada masa untuk jenguk2 blog kawans yg lain.. mlm ni la masa aku nak buat entry banyak2.. maksudnya.. mlm ni aku akan buat entry untuk seminggu punya.. boleh tak?? hehehe

Kali ni aku nak cakap sikit pasal KELAS..

Okey.. Itu adalah perkataan yang paling banyak aku gunakan di dlm kelas.. Aku baru perasan baru2 ni je.. hehehe.. sikit2 okey.. sikit2 okey..

Dulu aku ni ala2 pemalu la jugak (awww..) kalau nak buat 'presentation' time blaja dolu2.. mak mmg tak akan tidur lena, mkn tak kenyang, mandi tetap basah la pulok.. hehe.. mmg tak leh la, mcm nak putus napas pun ada.. tapi sekarang tidak lagi ye cik kiah.. aku telah menjadi seorang yg lantang bersuara dan ada sedikit kejam dengan student aku.. hehehe..

  1. Kalau student aku lambat masuk kelas aku tak kan marah.. aku bagi je masuk.. tapi siap lah aku akan 'aim' dia smpi akhir sem. Aku akan selalu tanya soalan yg best2 punye.. Muahahaha!!! Best2 tengok muka dorang bile takutt.. Grrrr...
  2. Aku mmg sll menyelitkan 'sense of humor' dlm 'lecture' aku.. tapi, jgn lebih2 or nak tunjuk lagak.. mmg aku kalau marah dorang mmg senyap la.. aku ni kan ala2 mak tiri yg garang jugek.. hahaha.. nape? tak pecaya.. pecaya la.. aku mmg akan berubah time mengajar..
  3. Tiap kali ada kuiz aku dah pesan siap2 kat student aku.. sape2 ada hati nak meniru tu baik batalkan aje la niat terpesong tu.. sebabnye aku takkan marah or koyak kertas jawapan or halau dari kelas tapinye aku cuma akan memerhati dari jauh, ambik nama, nanti baru lah aku akan potong markah.. hehehe.. mmg student aku tak kan meniru punye la..
  4. Last but not least.. aku mmg suke dera student aku dengan membuat nota peta minda.. (boleh tak? mcm sekolah je kan? hehehe) tapi itu lah kenyataanye ye kawan2.. sebab kalau aku tak suruh buat notes nantinye buku teks dorang tu tak lunyai pun tau.. tetap cantik mcm baru kene beli.. cuma satu je masalahnye.. aku ada student lebih kurang 250++.. dan skrg ni aku mcm nak menangis je tengok notes dorang tu tak kene tanda lagi.. arghhhh!!!! help me!!
  5. Aku mmg 'strict' bab2 'attendance'.. Selalu buat 'spot-check'.. Meaning, kalau aku rasa mcm sign dorang tu pelik2 sket.. aku akan panggil nama tu.. kalau ada yg menipu.. mmg siap lah!! hehehe..
okey lah (see? okey lagik?) aku nak tanda kertas kuiz dulu k.. len kali aku crita bende lain pulak..

Saturday, November 29, 2008


Mak telah mendapat banyak award daripada cik
Rin (thanks babe..) Memetik kata-kata cik Rin jugak.. even artis pun tak dapat banyak award mcm ni dlm satu masa taww.. eheheh.. jadiknya.. saya nak ikut mcm kak ana jugak la.. sapa2 yg baca blog saya ini.. dengan automatiknya saya menganugerahkan awards ini untuk segala usaha anda mengekalkan blog anda tidak bersawang (ikut ayat cik Rin skali lagi.. hehehe) dan lalang2nye sentiasa ditebas, menarik dengan tajuk2 serta isi2 yg membina sahsiah diri, memantapkan soft skills, menghiburkan hati yg kadang2 sedih dan sebagainye.. jadi dengan penuh keikhlasan saya memberi.. terimalah ye...

ops!! hampir terlupe.. ada satu lagi.. dari cik Sya (kalau tak silap, sori mak terlupe la..) terima kasih daun keladi cik sya.. so, mcm biase.. mak pas pada semua orang yg baca jugak kay.. peace..!!




Dengan ini, saya mewakili kami anak beranak (Mr. A, Lil' A & Lil' M) mengucapkan "Selamat Pengantin Baru" buat Encik Kamal Azmi (merangkap jiran meja saya kat opis) bersama wifenya Puan Noor (jiran 'department'.. ehehe) Semoga kekal bahagia hingga ke akhir hayat kay..!!

~Minta maaf pix takde laa.. ehehehe ni pun boleh la k..~



Monday, November 24, 2008
Toloooongg!! Masalah paling besar telah melanda diriku ini.. Since sibuk ngan jadual kelas baru my EBM telah menurun dengan drastiknya..!!

I need help!! Oh.. Saya perlukan sokongan anda kawan2.. Arghhh!!! Kene studi balik kat SI ni..

Moral: Walau sesibuk manapun anda, NEVER abaikan kebajikan anak anda..
Thursday, November 13, 2008

Hokay Babes! Mlm ni baru perasan yg diriku telah di tagged oleh mamaadib beberapa hari yg lalu.. (mlm ni baru jln2 mkn angin kat blog kwns2 sekalian...) So, saya cuba jawab yeee.. ihiks!

Start time :
12.30 a.m.

Name : Lin a.k.a mrs. H a.k.a miLo_ice

Sisters : 3 je.. (Mak yg sulung)

Brothers : Ada 2 je..

Shoe size : Masa bertenang saiz 5, masa peknen 6

Height : Lebih2 kurang ngan mamaadib la.. dlm 157cm la gitu.. just nice je.. ihiks..

Where do you live : Bandar Tun Hussein Onn, Cheras

Have you ever been on a plane : Yep! Balik Sabah bas takde..

Swam in the ocean : Emm.. Masa kecik pernah..

Fallen asleep at school : Pernah.. Tetibe rasa mcm di awang2an.. Ha ha!

Broken someone’s heart : Hu hu.. Pernah.. Tapi cinta monyet.. aci tak?

Fell off your chair : Pernah. (Awww!! Malu mak) Masa tu tgh 'dating' ngan hubby ku skrg. Jatuh kat kedai mkn lak tuh.. Maklum la control2 ayu kan.. Peristiwa hitam itu msh diingati oleh my hubby smpi skrg.. Hu hu..

Sat by the phone all night waiting for someone to call : Ngee.. Pernah di suatu ketika dahulu..

Saved e-mails : Ish.. of course la..

What is your room like : Mcm bilik biase.. Pengaliran udara yg baik..

What’s right beside you: Lil' M yg baru je tidur selepas BF..

What is the last thing you ate : Mee goreng mamak + Roti ngan jem ngan butter

Chicken pox : Tak best utk dikenang..

Sore throat : Pernah..

Stitches : Got. Like other mommies out there yg pernah bersalin normal & ceaser..

Broken nose : Never..

Do you Believe in love at first sight: Klu luv at first sight masa shopping aci tak? He he..

Like picnics : I laikkk!! Smbl bakar2 chicken wing.. Grrr..

Who was/were…The last person you danced with : Mm.. mcm takde..

Last made you smile : My hubby.. (Shh.. tadi dia baru je 'ngingau'.. ihiks.. sori yang!)

You last yelled at : Student saya petang td kelas pukul 2-4, sebab tak buat 'homework' yg saya suruh cari (Bengang mak tawwww!!)

Today did you…Smile to someone you like : Yep..

Kissed anyone : Yep.. Semua yg berada di rumah ini.. Tidak ada yg terkecuali..

Get sick : Alhamdulillah hari ni Allah bagi kesihatan lagi..

Talk to an ex : Nope..

Miss someone : Mm.. My Lil' M koz today dia demam.. Asyik teringat je..

Who do you really hate: Mm.. Currently my b**s.. Tapi perangai je.. Orgnye tak..

Do you like your hand-writing : Suke!! Tapi kalau tulisan smbg mmg out la..

Are your toe nails painted : Nope.. Nanti air wuduk tak lalu..

Whose bed other than yours would you rather sleep in : Mana2 pun okay, yg pentingnye selesa n takde habuk!!

What color shirt are you wearing now : Merah..

Are you a friendly person : Mula2 senyum je.. Lama2 tak sedar diri.. He he..

Do you have any pets : None..

Do you sleep with the TV on : Mm.. Me not but Mr. A yess..

What are you doing right now : Serius tengah buat TAG ni weih.. He he.. Smbl tengok si Ashraf & Bunga kat Gala Tv Awani (Kawin jugek korang yek..)

Can you handle the truth : Mm.. Yep.. Tapi sometimes kene amik masa gak..

Are you closer to your mother or father : Ibuku yg tersayang.. (My father dah passed away 11 tahun yg lalu)

Do you eat healthy : Rasanye mcm tak je.. Uhuk uhuk

Do you still have pictures of you & your ex : Mm.. tak ingat.. ada kot dlm kotak dlm stor.. tp pic bedua takde..

If you’re having a bad day, who are you most likely to go to : Mr. A, blogging he he

Are you loud or quiet most of the time : Depends jugak, time mesra alam tak ingat dunia (saya pilih jwpn yg sama ngan mamaadib.. ihiks!)

Are you confident : Semenjak keje tahap konfiden mmg dah level tak ingat dunia punya..

5 things I was doing 10 years ago: (maksudnye masa mak umur 18 tahun ke??)

1-dtg KL, smbg studi..
2-dpt kwn2 baru.. besttt!
3-struggle studi..
4-masa cuti sem gi keje kat kilang elektrik kat klang.. uhuhuhu
5-suka ikut kwn balik kg-nak tengok tempat org..

I would do if i were a billionaire:

1-Lunaskan semua hutang..
2-Tolong sedara mara yg susah..
3-Gi Haji/Umrah..
4-Cari kak Ana @ Cik Yan tanye pendapat utk buat investment.. he he
5-Mm.. Harap2 tak terkejut badak sebab tetibe jadik kaya.. he he

5 of my bad habits:
1-Malasssss sangat lipat baju.. hu hu hu..
2-Kekadang mls 'nak' pumping..
3-Suka main tenet.. (Dah kawin ni kurang sikit.. he he)
4-Cerewet bab2 iron baju..
5-Balik keje mmg tak dpt buat keje rumah.. koz penat kan.. hehehe (alasan)


5 places I’ve lived/living
Tawau
Adelaide
Kota Kinabalu
Gombak
Bandar Tun Hussein Onn

5 People I tag:
1. Rin Ling Ling
2. Sist. Maris
3. Diyana
4. Mamadhea
5. Sist. Ana
6. Cik Yan
7. Sist Erna
8. Sist Lola
9. Mek Twain

(He he.. kalau dah kene tag abaikan aje la tag saya ini ye, koz tak ingat la sape2 yg dah kene tag @ belum..)

**Penatnye.. sekarang dah pukul 1.30am.. Katil dah melambai2.. Uhuh....
Monday, November 10, 2008
Hari ni aku tensen lagi. Aku tak tahu la samada aku ni 'pekerja yg tak efisyen' or memang Madam S (bukan nama sebenar) yg terlalu 'perfectionist'.

Apa yg betul2 buat aku rasa 'down' is bila dia ingat aku ni 'TAK IKHLAS BEKERJA'. Kesalahan aku ialah: Aku suruh student aku gi lebri cari points for their assignment & have to be submitted to me sejam kemudian. (Salah kah aku?) Dan apa yg aku dpt drpd perbuatan aku 'yg tak ikhlas' tu hanyalah persepsi negatif yg pastinya akan mempengaruhi 'annual increment' aku hujung tahun ni.. WAAAAAAARGHHH!!

**Moralnye: Cepat2 la jadi SAHM & keje sendiri dari rumah... uhuhuhuhukk..
Sunday, November 9, 2008
Semalam kat Tv3 keluar isu ni.. Aku rasa semua org tengok.. Benda pertama yg muncul di kepala aku is.. 'kenapa kah parents itu bereaksi sebegitu rupa???'

Mati adalah sesuatu yang PASTI. Tak boleh nak delay2 or nak cepatkan hatta sesaat pun. Apa yang aku kesalkan kenapa bende yang benar & realiti mcm tu dipanggil EKSTRIM.. tapi bende yang PASTI melalaikan & membawa pada azab kubur & membawa kepada kemurkaan ALLAH tak pulak keluar isu kat tv..?? Contohnye.. (sekadar memberi contoh k) pertandingan menyanyi Bintang Kecil.. even kat Tom Tom Bak pun budak2nye main gelek2.. baju seksi meksi.. aku tak kisah kalau ada mak bapak tak kisah anak dia join bende2 mcm tu.. sebabnye semua saham2 tu nanti dia akan dapat sorang2 kat kehidupan yang kekal di sana.. Tapi.. bile cikgu guna video 'Sajak Kematian' tu sebagai 'teaching-aid' pun menjadi satu ISU YANG TERAMAT BESAR.. aku mcm rasa angin satu badan gak la..

Aku nak tengok sgt apa ke perubahan anak dia tu smpi mak dia.. (Dr. ntah pape) rasa risau bagai satu BALA bagi dia.. Mungkin betul la usia 8 tahun tu mmg masih 'fragile' but jgn lupe.. anak2 sekarang umur seawal 7 tahun pun dah ada yg 'ringan2' dan ada yg dah boleh buat hubungan seks!!

'Kemon' la... be realistic.. Hidup ini sementara.. Sekarang ni berlambak je cerita2 seram n hantu kat TV tu.. tak lah pulak melatah smpi kuar kat berita.. takde la pulak aku tengok budak2 ni berubah sikap jd 'saiko' ke apa ke.. aku kalau ikutkan.. cerita2 Melayu semua aku tanak tengok.. cerita yg sah2 mengajak ke arah maksiat, ngajar anak2 jd kurang ajar.. (cerita omputih apetah lagi kan??) sekarang ni pun selamba je artis kita peluk2 kat drama.. Ya Allah.. banyaknye dugaan manusia akhir zaman.. Mudah2an kite semua dilindungi Allah..

FYI, modul menggunakan 'Sajak Kematian' tu dah ramai org guna. Even kat ofis aku pun ada yg guna.. Kesannye mmg 'mantoppp' (ikut sebutan ustaz Zamri mari mengaji ek.. ehehe) students ramai je yg insap.. alhmdlh ramai yg berubah sikap menjadi lebih baik drpd sebelumnya..

  • Moralnye.. Kita bukan manusia yg sempurna, dan TAKKAN sempurna smpi bila2 pun! Apa yg mampu kita buat hanya lah untuk sentiasa BERUSAHA untuk sempurna. Kita mungkin tidak kuat untuk menegur org drpd melakukan kesalahan.. dan selemah2 iman adalah dengan membenci dgn hati.. tapi sekurang2nye.. bila ada org lain yg KUAT dan MAMPU untuk menyebarkan kesedaran tentang ISLAM.. pliz.. jgn lah jadi di antara mereka yg buta hati.. dan menjadi antara insan2 yg berusaha menjatuhkan ISLAM...

Saturday, November 8, 2008
Saya suka!! Ehehe..

Pagi tadi dlm kul 10.00am, aku n Mr. A telah pergi ke Tgv JJ, Cheras Selatan setelah berjaya meninggalkan Lil' A n Lil' M kat Taska.. huhuhu.. (jgn marah ye kiddies.. bagi mama n abah masa dating sekali je dlm sebulan.. ihiks)

Kitorg mmg dah set nak tengok cerita yg 'kelakar' dan 'simple', so kitorg telah memilih utk tengok 'Madagascar: Escape 2 Africa'. Ceritanye mmg semata2 utk kita bergelak ketawa setelah penat bekerja sepanjang minggu.. rasa 'relax' gitu.. gelak mmg tak 'control ayu' punye.. almaklumla kan dlm tu gelap je.. takde sape yg kenal.. rasanye Mr. A pun 'dah lupa dunia' kejap miahahaha!! Apa2pun.. mmg besstttt!!

Pas solat Zuhur, kitorg ambik Lil' A n Lil' M. Kat JJ tu aku sempat sambar satu 'jam tangan BEN10 tuk Lil' A..' maklum la dia kan ala2 peminat fanatik gitteww.. Masa tuk gembirakan dorang pulak.. pegi lunch kat mekdi dekat rumah, pastu biar Lil' A bermain sesuka ati kat 'play ground' mekdi tu..

'Next month' kitorg ingat nak bawak Lil' A sahaja! (Lil' M terpaksa ditinggalkan kat Taska atas banyak sebab yg munasabah) gi tengok cerita dia.. ehehe.. iaitu.. 'Cicak Man 2: Planet Hitam' jeng jeng.. aku tak la minat sgt.. tapi itu adala antara cerita 'pebret' anak lelaki ku itu.. so, aku akan gembira bile tengok dia gembira.. ecececeh! (ala2 ibu mithali gitu kan? ihiks)

~aku tak tahu mana lagi separuh kepala cicak man ni.. haha~
  • Okay.. moral of the story: Kalau nak keje, keje sungguh2.. Tapi keluarga jgn lupe okayyy.. Duit banyak tapi kalau stress pun tak guna jugak.. Paling penting bak kata kak non a.k.a kak ana (hehehe).. Jadilah orang kaya yg beriman okiesss...

Wednesday, November 5, 2008
Aku & Penat..

Ye kawan2.. aku memang 'ala2 penat tak henggat donia' punya la sekarang ni.. kenape? sebabnye.. minggu ini 'honey moon' aku telah berakhir.. hu hu hu.. aku dah dapat jadual baru selama 7 minggu mengajar tanpa henti.. ihiks.. tidak ada masalagi untuk bersuka ria ke Jusco pada waktu lunch.. tidak ada lagi masa melepak kat meja orang melayan gosip2 terkini (sikit2 ada la.. hehehe), dan... takde masa nak 'hapdet' blog ku ini..

Sekarang ni aku masih lagi berada di ofis ye.. (sekarang dah pukul 9.32PM okkay..!!) dah letih sangat2 dah.. dah la duduk bawah 'ekon' nih.. pastu baru je makan 'megi cup' tadik.. maunye mak tido kalau ada pillow.. hehehe.. dan aku telah berjaya menghabiskan kelas tadi dengan jayanye.. aku memang dah lemau tadi.. ada ke patut tersyayul lak 'Manchester United' instead of 'Malayan Union' ehehehe.. (aku ringkaskan ke 'MU') tapi kurang2 student aku gelak jugak.. hehehe..

penatnye....... (tadi aku ada kelas 7.30am..means aku masuk ofis before 7.30am) sampai rumah nanti.. aku nak mandi.. solat.. makan.. pastu terus pengsan dengan Lil' M di sisiku.. bastnyeee.....



Tentang Saya

My Photo
Lin Chalo
Bandar Tun Hussein Onn, Selangor, Malaysia
♥ Wanita biasa-biasa yang mahu menjadi isteri yang hebat di sisi suaminya ♥ Ibu biasa-biasa yang mahu menjadi mama yang hebat di mata anak-anaknya ♥ Insan yang sangat biasa-biasa yang menginginkan orang lain mendapat manfaat daripadanya ♥ Mengharapkan supaya Allah memandangnya dengan penuh rahmat dan kasih sayang ♥ Sangat menyokong penyusuan susu ibu sepenuhnya ♥ || Tanpa prejudis ||
View my complete profile

I Heart Breastfeeding

Generated image

Me on Facebook



Kisah Famili

Sahabat KiM

Sahabat Sweet 17

Followers

Cari Makan

Inspirasi & Motivasi

Saya Mahu Jadi Top Chef

Sahabat

Sahabat WAHM & SAHM

Sahabat Maya

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget